Kustannus Makelä

13.02.2020: Paul McCartneyn kuvakirja nyt myös suomeksi

Paul McCartneyn lastenkirja Hey Grandude! on ilmestynyt nimellä Hei Vauhtivaari! Tarinan on suomentanut palkittu kääntäjä Raija Rintamäki.

The Beatles -yhtyeen legendaarinen basisti ja lauluntekijä Paul McCartney on kirjoittanut lumoavan koko perheen seikkailutarinan, joka perustuu osittain hänen kokemuksiinsa isoisänä.

McCartneylla on kahdeksan lastenlasta, joista yksi yllätti hänet eräänä päivänä kutsumalla vaaria "grandadin" sijaan "grandudeksi". Tästä nimityksestä syntyi tarina Vauhtivaarista, jolla on taikakompassi. Sen avulla pääsee vaikka minne: lentokalan selkään, karkuun biisonilaumalta taikka lentoon lumivyöryn tieltä!

Vauhtivaarin neljä lastenlasta Lilja, Onni, Emma ja Leo ovat kompassista luonnollisesti innoissaan. Entä minne sinä lähtisit? Tsip, tsap, tsuum - toiveesi voi toteutua yhdessä hujauksessa!

Kun pyörii neula kompassin, alkaa taika mahtavin...

Tekijät kirjan takana

Sir Paul McCartney aateloitiin ritariksi vuonna 1997 ansioistaan musiikin saralla. Beatlesin jälkeen hän on jatkanut uraansa sekä soolona, Wings-yhtyeessä että yhteistyössä muiden artistien kanssa ja voittanut yhteensä 18 Grammy-palkintoa. Hänen viimeisin sooloalbuminsa Egypt Station nousi vuonna 2018 Yhdysvaltojen albumilistan ykköseksi.

McCartney harjoittaa laajamittaisesti hyväntekeväisyyttä. Hän on myös ylpeä isoisä.

Kanadalainen taiteilija Kathryn Durst on luonut tarinan eloisan kuvituksen. Lastenkirjojen kuvittamisen lisäksi hän on työskennellyt opintojensa yhteydessä Pixar-animaatiostudiolla.

Pitkän linjan suomentaja Raija Rintamäki on saanut Aarresaari-palkinnon vuonna 2018. Vuonna 2020 IBBY Finland nosti hänen suomennoksensa ehdokkaaksi kansainväliselle kunnialistalle.


Paul McCartney - Kathryn Durst: Hei Vauhtivaari!

Suomennos: Raija RintamäkiTakaisin