Kustannus Makelä

13.02.2020: Miksi ilmasto oikkuilee? – Huippuvuorilla asuneen ilmastotutkijan lastenkirja kannustaa toimimaan

Ilmastotutkijana työskentelevä Tiina Nygård havahtui lastenkin tarvitsevan tietoa ilmastonmuutoksesta - syntyi tarina tarmokkaasta Hulivilistä. 

- Vaikka aihe on vakava, on kirja yllättävänkin positiivinen, toteaa Nygård.

Päähenkilönä on kuusivuotias Hulivili, joka on innokas puutarhaharrastaja. Hulivili haluaa kaikin tavoin välttää tylsyyttä, ja siksi jalassa ovat aina eripariset ja värikkäät villasukat. Porkkanansiemenetkin Hulivili kylvää sydämen muotoon.

Säät eivät suosi Hulivilin kasvatuspuuhia, ja ilmasto selvästi oikuttelee: ensin on monta viikkoa liian kuumaa ja kuivaa, sitten tulee hurja rankkasade. Irmeli-etanan avulla Hulivilille selviää, mistä muutos johtuu ja mitä on tehtävissä.

- Haluan kirjan avulla auttaa lapsia ymmärtämään, mistä ilmastonmuutoksessa on kysymys ja tarjota oivalluksia siitä, miten jokainen meistä voi vaikuttaa sen hillitsemiseen, Nygård kertoo.

- Toivon, että Hulivilin tarmokkuus tarttuu, lisää Nygård.

Juuri ilmestyneessä kuvakirjassa on Marjo Nygårdin ihastuttava kuvitus.

- Marjo on mahtava kuvittaja, joten olin hyvin tyytyväinen, että hän lähti mukaan projektiin. Sama sukunimi on hauska yhteensattuma.

Onnistuuko Hulivili lopulta kasvattamaan itse myös omat kalapuikkonsa, vai löytyykö niille korvaaja lähimaisemista?

Kirjoittajasta

Tiina Nygård (s. 1982) on polaarialueiden ilmastoon erikoistunut tutkija. Koulutukseltaan hän on filosofian tohtori. Sipooseen asettunut Nygård asui aiemmin useita vuosia Huippuvuorilla, jääkarhujen asuttamalla arktisella saarella, jossa ilmaston lämpeneminen on voimakkainta koko maapallolla. Kahden lapsen äiti halusi kuitenkin tuoda tarinansa suomalaisille lapsille tuttuihin maisemiin.

Tiina Nygård - Marjo Nygård: Hulivili ja oikkuileva ilmasto
ISBN: 978-952-341-365-8Takaisin