Kustannus Makelä

07.05.2020: Lasten rakastama Mörkyli muistuttaa turvavälistä

Voinko mennä ulos? Saanko puhua mummon ja vaarin kanssa? Huippusuositut lastenkirjatekijät Julia Donaldson ja Axel Scheffler käsittelevät poikkeusoloja lapsia puhuttelevalla tavalla: tunnettujen ja rakastettujen hahmojensa avulla.

Julia Donaldson (s. 1948) on yksi Ison-Britannian myydyimmistä kirjailijoista. Kymmenien yhteisten projektien perusteella lastenkirjailija Donaldsonia ja kuvittaja Axel Scheffleriä (s. 1957) onkin kutsuttu lastenkirjojen "Lennoniksi ja McCartneyksi".

Ei olekaan ihme, että kaksikko on halunnut käsitellä tämän hetken poikkeusoloja lasten näkökulmasta. Donaldson ja Scheffler ovat julkaisseet 12 kuvaa, joissa on heidän kirjoistaan tuttuja hahmoja ja teksti, joka käsittelee sosiaalista etäisyyttä. Näillä kuvillaan he haluavat tuoda iloa ja lähettää terveisensä faneilleen ympäri maailman.

Kustannus-Mäkelä julkaisee sosiaalisessa mediassa kuvista neljä, ja niiden tekstit on suomentanut Raija Rintamäki.

Maailmantähdet seikkailevat myös suomeksi

Ensimmäinen Mörkyli-kirja Gruffalo julkaistiin vuonna 1999, ja sitä on myyty tähän mennessä maailmanlaajuisesti 13 miljoonaa kappaletta. Tarinasta on tehty myös näytelmä ja vuonna 2009 Oscar-ehdokkuuden saanut tv-animaatio.

Suomeksi Mörkyli ilmestyi 21 vuotta sitten Kustannus-Mäkelän julkaisemana. Riimitellyn tarinan nokkelasta hiirestä ja pelottavasta mutta vaarattomasta Mörkylistä on suomentanut Eila Jaatinen. Kirjasta on otettu kolme painosta. Viisi vuotta myöhemmin (2004) julkaistiin kuvakirja Urhea pikku Mörkyli (suom. Hannele Huovi). Näiden kahden kuvakirjan lisäksi Mörkyli seikkailee suomeksi useissa katselu- ja puuhakirjoissa.

Donaldsonin ja Schefflerin tunnetuimpia Kustannus-Mäkelän julkaisemia kirjoja lienevät Mörkylin ohella Onko luudalla tilaa? (suom. Hannele Huovi, ensimmäinen painos 2002), Ruma Viisikko (suom. Raija Rintamäki, 2017) ja Krinit ja krunat (suom. Raija Rintamäki, 2019). Schefflerin omat Pip and Posy -kirjat ovat ilmestyneet suomeksi Kustannus-Mäkelän julkaisemina nimellä Pete ja Pulmu.

Lisätietoa:Takaisin