Bonussiskolle Vuoden 2021 Uusperheteko -palkinto

Lasten- ja nuortenkirjailija Tittamari Marttisen ja kuvittaja Johanna Ilanderin lastenkirja Bonussisko valittiin Suomen Uusperheiden Liiton (Supli) Vuoden Uusperheteoksi. Huomionosoituksella palkitaan vuosittain tekoja, jotka ovat tuoneet uusperheitä koskettavia teemoja näkyväksi, tukeneet ja edesauttaneet uusperheiden hyvinvointia tai vahvistaneet uusperheiden asemaa yhteiskunnassa.

Uusperhetematiikka puhuttelee tänäkin vuonna monella kentällä. Supli halusi huomioida tärkeän teeman nostamista esille kulttuurin ja taiteen keinoin”, kertoo Suomen Uusperheiden Liiton toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo.

Rovaniemellä ja Sammatissa vaikuttavan lasten- ja nuortenkirjailija Tittamari Marttisen ja helsinkiläisen kuvittaja Johanna Ilanderin lastenkirja Bonussisko vakuutti Vuoden 2021 Uusperheteko -raadin myönteisellä lähestymistavallaan. Teos sai raadilta erityistä kiitosta bonussisaruussuhteen käsittelemisestä suomalaisessa lastenkirjallisuudessa.

”Vaikka uusperheissä hiotaan särmiä ja totutellaan uusiin tilanteisiin, halusimme kertoa perhe-elämästä hauskasti ja värikkäästi. Kirjan kuvituksessa riittää tutkimista niin lapsille kuin aikuisille. Uuteen perhetilanteeseen sisältyvä hämmennys tuodaan kirjassa esiin, mutta pääpaino on iloisissa, elämää rikastavissa asioissa. Uudet perheenjäsenet tuovat omat tapansa ja tottumuksensa perheen arkeen. Monet tilanteet ovat varmasti tunnistettavia. Kirjaa voi käyttää keskustelun pohjana ja peilata siihen omia tunteitaan ja kokemuksiaan”, tekijäpari kuvaa.

Toiminnanjohtaja Heikinheimo toteaakin, että ”kirja käsittelee uusperheellisille tärkeitä teemoja kuten bonussisaruutta, vanhemmuutta sekä uusperheen alkuvaiheille tyypillisiä hankaliakin tunteita, kuten mustasukkaisuutta, herkän rehellisellä tavalla, joka on koskettanut ja jolle Supli liittona haluaa antaa tunnustusta.”

Bonussiskossa nostetaan esiin uusperheiden arjessa vaikuttavia keskeisiä kysymyksiä, esimerkiksi uuden perheen muodostumisen vaiheita ja lasten sopeutumista uusperheeseen. Kirjassa kuvataan oivaltavasti lasten erilaisia temperamentteja ja niiden vaikutusta uusien ihmissuhteiden muodostumiseen.

Tittamari Marttinen ja Johanna Ilander palkittiin 3.12.2021 nukketaiteilija Tuija Leinosen upeilla haltijahahmoilla. Palkinnon luovuttivat Suplin toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo ja Suplin puheenjohtaja Petri Rainio.