Zeta: Uskallatko pelata? -kirjalle Lastenkirjainstituutin myöntämä Punni-kunniamaininta

Heli Koskisen kirjoittama ja Mari Luoman kuvittama Zeta: Uskallatko pelata? on saanut Lastenkirjainstituutin Punni-kunniamaininnan 5.4.2023 järjestetyssä tilaisuudessa Tampereella.

Punni-kirjallisuuspalkinto jaetaan kotimaiselle lasten- ja nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Palkinnon lisäksi jaetaan kunniamainintoja.

Palkintoraadin perustelut:

Zeta: Uskallatko pelata? on varhaisnuorille suunnattu, upea esikoiskirja. Teoksessa kerrotaan saarnaamatta peliriippuvuudesta ja siitä, miten peleistä saadaan rakennettua koukuttavia. Monille lapsille pelaaminen on kiinnostava teema, ja siksi kirja voi vetää puoleensa uusia lukijoita.

Kirjan tarina on juonivetoinen seikkailu, jossa lapset on nostettu aktiivisiksi toimijoiksi. Tarinan päähenkilö on sukupuoleton, ja hahmoon voivatkin samaistua monet pelaamista harrastavat lapset. Tarinan hahmot ovat kiinnostavia sivuhenkilöitä myöten. Mari Luoman rempseä mustavalkokuvitus tekee lukukokemuksesta sujuvan ja mukaansatempaavan.

Tänä vuonna Punni-palkinnon raadissa asiantuntijajäseninä toimivat Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen hallituksen jäsen Marketta Könönen ja varhaiskasvatuksen opettaja Kerttu Rahikka. Kannatusyhdistyksen jäsenedustajana raadissa toimi Laura Karilainen ja nuorisojäsenenä lukiolainen Klaara Kurunmäki. Raadin puheenjohtajana toimi Lastenkirjainstituutin hankekoordinaattori Aino-Maria Kangas.

Zetan tarinalle on luvassa jatkoa: Heli Koskisen kirjoittama ja Mari Luoman kuvittama Zeta: Paras peli voittakoon! ilmestyy lokakuussa 2023.

Heli Koskinen – Mari Luoma: Zeta: Uskallatko pelata?
ISBN: 978-952-341-707-6
Ilmestynyt: 10/2022
Kansi: Samppa Ranta
Ikäsuositus: 9–12
L 84.2 / 132 s. / 14,5 × 21 cm / Sid.