Bokashi – Keittiötähteistä ravinteikasta multaa helposti ja ekologisesti

Kirjailijat ja kuvittajat: Jenny Harlen, Malin Sairio, Emma Stille

Bokashi on kotikeittiöön soveltuva, helppo ja ympäristöystävällinen tapa kierrättää biojäte eläväksi, ravinteikkaaksi mullaksi. Erityisen hyvin bokashiin sopivat hiilihydraattipitoiset tähteet: vihannesten ja hedelmien kuoret sekä viljatuotteet.  

Japanista lähtöisin olevassa menetelmässä tähteet fermentoidaan elävien mikrobien avulla hapettomassa tilassa. Käytännössä pilkotut tähteet kootaan käymisastiaan, päälle lisätään bokashimikrobeja rouheena tai nesteenä, ja astia suljetaan ilmatiiviisti. Käyminen tapahtuu parhaiten huoneenlämmössä.  

Ruotsalaisten asiantuntijoiden kokoama opas tarjoaa perusteellisen johdannon bokashi-menetelmään ja neuvot keittiökompostoinnin aloittamiseen. Saat tietoa yleisimmistä ongelmista ja niiden ratkaisemisesta sekä vinkkejä Pohjolan vuodenaikojen huomioimisesta bokashin pidossa.  

Bokashi on nopein tapa kierrättää biojäte ravinteikkaaksi mullaksi, mutta se on myös ilmastoteko. Bokashi sitoo hiiltä maahan sen sijaan, että vapauttaisi sitä ilmakehään. Bokashoimalla voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi – ämpäri kerrallaan!  

Suomennos: Sinikka Sajama ISBN: 978-952-341-818-9 Julkaisuaika: 04/2023 Kirjastoluokka: 67.38 / Sivut: 182 s. / Mitat: 19,5 × 23,5 cm / Sidos: sid. Osastot: , ,

Hinta: 27,90 36,00

Kirja ilmestyy 15.4.2023