Päivät Marienbadissa

Kirjailijat ja kuvittajat: Anita Sihvola

Tositapahtumiin perustuvassa romaanissa seurataan yhden maailmankirjallisuuden tunnetuimman parin hapuilua kohti yhteistä tulevaisuutta. Toteutuvatko haaveet vai onko kaikki ennalta tuhoon tuomittua? Marienbad, heinäkuu 1916. Kirjailija Franz Kafka ja hänen ystävättärensä Felice Bauer lomailevat kylpyläkaupungissa Itävalta-Unkarin laitamilla. Ensimmäisen maailmansodan kurimus ei ole yltänyt Marienbadiin asti. Kaupunkiin on tullut pakolaisia Galitsiasta ja Bukovinasta, muuten riehakas kylpyläelämä jatkuu miltei ennallaan. Franzin ja Felicen kihlaus on purkautunut dramaattisesti kesällä 1914, mutta pari on jatkanut tiivistä kirjeenvaihtoa. Haluaako yhteistä lomaa ehdottanut Franz sittenkin jakaa elämänsä Felicen kanssa?

Franzin aikomuksista on miltei mahdotonta päästä perille, eikä suhteen lämmittely suju kitkatta. Siinä missä Franz elää ja hengittää kirjallisuutta, Felice on juureva virkanainen, jolle kaikkinainen haihattelu on vierasta.

Grete Bloch on yksi Franz Kafkan elämän tärkeistä naisista. Gretellä on Franziin liittyvä salaisuus, jota hän ei ole koskaan paljastanut parhaalle ystävättärelleen Felicelle – ei edes Franzille itselleen. Kansallissosialistien noustua valtaan ja aloitettua juutalaisvainot niin Felice kuin Grete joutuvat raskaiden tapahtumien todistajiksi. Millaisen kohtalon kokee Felice, joka pakenee rikki revitystä Euroopasta Amerikkaan?

Anita Sihvola on kymenlaaksolainen kirjailija, elämäntyönsä hän on tehnyt opettajana. Sihvola on julkaissut kolme lastenkirjaa sekä psykologisen trillerin Ovi.

”Sysäyksen tämän romaanin syntyyn antoi Klaus Wagenbachin Kafka-elämäkerrassaan mainitsema lomamatka, jonka Franz Kafka teki yhdessä Felice Bauerin kanssa heinäkuussa 1916, silloisen Itävalta-Unkarin Böömissä sijaitsevaan kylpyläkaupunki Marienbadiin. Matka mainitaan elämäkerrassa kuin ohimennen, mutta se jäi askarruttamaan mieltäni vuosikausiksi: mitä Marienbadissa tapahtui maailmankirjallisuuden ehkä kuuluisimman kihlaparin välillä? Kahlasin läpi lähdekirjallisuutta ja matkustin paikan päälle kuljeskelemaan samoja polkuja kuin Kafka ja Felice Bauer aikoinaan. Minusta alkoi tuntua kuin päähenkilöt olisivat kulkeneet rinnallani koko kirjoitustyön ajan, minun tehtäväni oli pelkästään kuunnella ja merkitä muistiin, mitä ystäväni Franz ja Felice minulle elämästään kertoivat. Näistä muistiinpanoista syntyi Päivät Marienbadissa.”

 

ISBN: 978-952-341-153-1 Julkaisuaika: 10/2018Kansi: Kari Puikkonen Kirjastoluokka: 84.2 / Sivut: 250 s. / Mitat: 21 × 14 cm / Sidos: sid. Osasto: Avainsana tuotteelle

Hinta: 27,90 36,00