Taito – Romaani oikeudesta elämään

Kirjailijat ja kuvittajat: Kati Ranta

Historiallinen trilleri, jonka keskiössä on 1930-luvun rodunjalostusoppi.

Liina Lehtonen aloittaa lääketieteen opinnot, joiden parissa hän tutustuu ajan hermolla oleviin ihmisiin ja ajatuksiin. Kesken opintojen hän tulee kuitenkin raskaaksi. Pitkät junamatkat Helsinkiin vaihtuvat pikaiseen avioitumiseen kotipitäjässä.

Syntynyt vauvakaan ei hevin anna jatkaa opiskeluja: Taito ei nimestään huolimatta opi nukkumaan öitään hyvin tai puhumaan, mutta taaperona hän karkailee ja rikkoo esineitä – ja ankarien torujenkin jälkeen vain hymyilee aurinkoisesti.

Tilanne kiristää niin Liinan aviomiehen kuin muidenkin perheenjäsenten hermoja, joten Liina ryhtyy etsimään apua opiskelutovereiltaan. Näin löytyy yhteys arvostettuun tutkijalääkäriin Pehr Utteriin.

Aluksi näkyy valoa tunnelin päässä, sillä äidille ja pojalle määrätyt lääkkeet auttavat ongelmista suurimpaan eli huonoon nukkumiseen. Samaan aikaan kuitenkin yleinen asenneilmapiiri jyrkkenee, kun eugeniikka valtaa alaa Euroopassa. Liinakin on törmännyt opiskelujen yhteydessä degeneraatioteoriaan ihmissuvun rappeutumisesta.

Onko ihmisen sairastuminen hänen omaa syytään? Tai hänen vanhempiensa? Pitäisikö väestön geneettiseen laatuun pyrkiä vaikuttamaan ylhäältä päin – jos ei hyvällä, niin pahalla?

Kuunneltavissa myös äänikirjana useissa eri äänikirjapalveluissa, lukijana Sari Haapamäki.

 

ISBN: 978-952-341-492-1 Julkaisuaika: 04/2021Kansi: Jukka Aalto Kirjastoluokka: 84.2 / Sivut: n. 400 s. / Mitat: 21 × 14 cm / Sidos: sid. Osasto: Avainsana tuotteelle

Hinta: 27,90 36,00