Maijaliisa Dieckmann

Maijaliisa Dieckmann

Maijaliisa Dieckmann (s. 2.2.1934) on Porvoossa asuva kirjailija ja eläkkeellä oleva luokanopettaja. Erityisesti hänet tunnetaan nuorille suunnatun historiallisen proosan taitajana. Tunnetuimpia Dieckmannin kirjoista ovat Merirosvo Svarttis- ja Ville Romunen -sarjat, minkä lisäksi hän on kirjoittanut historiallisia romaaneja nuorille ja myös aikuisille.

Dieckmann sai vuonna 2003 Topelius-palkinnon romaanistaan Luostarin Piritta. Hänet on palkittu myös mm. pohjoismaisella kuunnelmapalkinnolla, Kalevalan juhlavuoden mitalilla ja Porvoon kaupungin kulttuuripalkinnolla.

Maijaliisa Dieckmann ammentaa tarinoihinsa lapsuutensa maalaismaisemasta ja elämästä, jossa kansantarinat vielä elivät rikkaina.

15 kysymystä Maijaliisa Dieckmannille:

 1. Millainen perhe sinulla on? Missä asut?

Asumme musiikkia harrastavan mieheni kanssa omakotitalossa metsän reunassa Porvoossa. Pojat, joita on kaksi, asuvat Hyvinkäällä ja Jyväskylässä. Lapsenlapsia on viisi, ja hekin jo kokonaan tai opiskelun ohella työelämässä.

2. Mitä harrastat?

Harrastan kirjoittamista, monipuolista liikuntaa, lukemista ja laiskottelua.

3. Millaisia kirjoja luet itse? Millaisia kirjoja luit lapsena?

Luen vähän kaikkea, mielellään kotimaista. TV:stä katson intohimoisesti dekkareita. Lapsena luin Topeliuksen Lukemisia lapsille ja mitä nyt niissä oloissa käsiinsä sai. 13-vuotispäivänä sain lahjaksi Peppi Pitkätossun. Arvostelin sen päiväkirjassani tosi tyhmäksi.

4. Mitä olet tehnyt ennen kuin sinusta tuli kirjailija?

Olen peruskoulun luokanopettaja. Sitä kautta ajauduin kirjoittamaan lapsille ja nuorille.

5. Koska olet aloittanut kirjojen tekemisen? Miksi ryhdyit kirjailijaksi?

Minun piti 70-luvulla valita koulun kirjastoon kirjoja. Silloin kirjat käsittelivät ongelmalapsia, ongelmanuoria ja ongelmaperheitä. Mielestäni ne olivat tylsää luettavaa, joten päätin kirjoittaa jotain hauskempaa. Syntyi ensimmäinen kirjani, historiallinen lastenromaani Pakene luostariin (1977). Se saattaa olla paras kirjani.

6. Kuinka monta ja millaisia kirjoja olet kirjoittanut?

Kirjoja on syntynyt reilut viisikymmentä. Kirjoitan kahdenlaisia lasten- ja nuortenkirjoja: historiallisia tarinoita eri aikakausilta sekä alakouluikäisille seikkailua ja jännitystä sarjoissa Merirosvo Svarttis, Ville Romunen ja mummo Mutikainen ja Sigismund Virtanen. Sigismundeista toivon lasten ja nuorten saavan tietoa maailman suurista eepoksista, ja toivoisin opettajien lukevan niitä luokalleen, niin että eläytyminen maailmankirjallisuuden suurteoksiin olisi yhteinen kokemus.

7. Mistä omasta kirjastasi pidät eniten?

Pidän aina juuri meneillään olevasta kirjasta. Aleksis Kivestä kertova Metsän poika tahdon olla (2013) on lemppareitani, koska Aleksis Kivi on suosikkikirjailijani.

8. Mistä saat ideat tarinoihin?

Ideoita saan esimerkiksi vanhoista rakennuksista, joissa eläydyin niissä eläneitten ihmisten elämään. Myös matkoilla syntyy samanlaisia elämyshetkiä – Sigismundin tarinat syntyivät Ateenan matkalla.

9. Teetkö paljon taustatutkimusta kirjoihisi?

Teen paljon taustatyötä ja pyrin siihen, ettei kirjoistani löydy virheitä.

10. Onko kirjojen henkilöillä esikuvia?

Mummo Mutikainen olen itse. Olen samanlainen kohelo ja innostuva. Jos olisin mies, olisin kuin merirosvo Svarttis.

11. Kuinka kauan kirjan kirjoittaminen kestää?

Kirjaan suttaantuu aina vuosi. Tosin siinä kypsyvät muutkin aiheet samalla.

11. Mitä eroa on nuorille ja aikuisille kirjoittamisessa?

Ei lapsille ja aikuisille kirjoittamisessa ole suuria eroja. Lapsille pitää kirjoittaa tiiviisti, ei voi jaaritella. Kummallekin yritän parastani.

12. Kirjoitatko joka päivä? Mitä teet, jos kirjoittaminen ei suju?

Tietokone ja huone jonka pöydällä se on, vetää minua aina puoleensa. Kirjoittaminen on todella harrastukseni. Kirjoitan aina milloin muilta puuhilta ehdin. Ei minulle koskaan käy niin ettei kirjoittaminen suju.

13. Mikä on kirjailijan työssä parasta?

Upeinta on saada uunituore kirja käteen.

14. Miten tullaan hyväksi kirjoittajaksi?

Hyväksi juoksijaksi tulee kun juoksee. Hyväksi kirjoittajaksi lukemalla ja kirjoittamalla.

15. Onko sinulla kirja työn alla juuri nyt?

Juuri nyt kirjoitan kirjaa Ville Romusen ja mummon muumiseikkailu. Se sijoittuu Naantaliin, missä olen asunut. On minulla muitakin projekteja, esimerkiksi aikuisille tarkoitettu novellikokoelma sekä omat muistelmani.