Zeta: Uskallatko pelata?

Kirjailijat ja kuvittajat: Heli Koskinen, Mari Luoma

Jännittävä seikkailu mukaansa tempaavasta
pelimaailmasta

Zetan maailmaan ei mahdu muuta kuin tietokonepelin voittaminen. Hänen vanhempansa ovat asiasta huolissaan ja lähettävät lapsen peliriippuvaisten toipumiskeskukseen Petoon.

Pedossa kaikkien puhelimet ja tietokoneet on takavarikoitu ja Zetan voittopaikka nettipelissä hiipumassa, joten hän haluaa pian takaisin vapauteen. Pakoa suunnitellessa on epäselvää, keneen voi luottaa ja kuka on todellinen vastustaja. Jotain hämärää Pedossa tapahtuu. Miksi siellä pelataan aiempaakin houkuttelevampaa peliä, kun heidän pitäisi vähentää pelaamista?

Keksivätkö nuoret keinon päästä pois ja paljastaa Pedon salaisuudet?

Kirja käsittelee liiallisuuksiin menevää ongelmapelaamista mutta myös pelien kautta opittavia hyödyllisiä taitoja, samoin kuin ystävyyttä ja yhteistyössä piilevää voimaa. Kirjassa on mustavalkoinen kuvitus.

Zeta: Uskallatko pelata? sai vuonna 2023 Lastenkirjainstituutin myöntämän Punni-kunniamaininnan. Raati vaikuttui kirjan juonivetoisesta seikkailusta, jossa lapset on nostettu aktiivisiksi toimijoiksi. Tarinan päähenkilö on sukupuoleton, ja hahmoon voivatkin samaistua monet pelaamista harrastavat lapset.

Kuunneltavissa myös äänikirjana useissa eri äänikirjapalveluissa, lukijana Anniina Piiparinen.

Kirja-arvostelu @rinteleeri, Instagramissa 28.5.2023:

Yhteistyö voi antaa suunnan, kun virtuaalimaailma hämärtää horisontin 🎮

🕹Zeta on uppotunut niin syvälle Warriors of Molehillin pelaamiseen, että huolestuneet vanhemmat turvautuvat äärimmäiseen keinoon ja passittavat hänet pakkohoitoon Petoon, peliriippuvaisten toipumiskeskukseen. Pyrkiessään pakoon Zeta joutuu punnitsemaan, kuka on luottamuksen arvoinen ja mikä oikeastaan onkaan todellisuutta ihan oikeasti.

💎 Vaikka en ole oikein koskaan päässyt virtuaalipelaamisen maailmaan, tämä tarina vei mukanaan. Luin kirjan miltei yhdeltä istumalta ja juonenkäänteet pääsivät yllättämään, myös loppuratkaisu. Tarina punoo taitavasti yhteen virtuaalimaailman ja todellisuuden rajapinnan – kun enää ei voi olla varma, mikä on totta ja mikä totta vain virtuaalisesti tai saati, mitkä ovat kenenkin tarkoitusperät. Suoranaisesti tarina ei tarjoa ratkaisuja Zetan ja muiden nuorten käsistä riistäytyneeseen pelaamiseen, mutta rivien välissä se herättelee ajattelemaan ja tarjoaa tietoa ja näkökulmia syihin pelaamisen taustalla. Mutta eniten minua herätteli Zetan hämmennys virtuaalitodellisuuden ja todellisuuden välissä – voiko teknologia lukea jo ajatuksia, vaikkei sitä haluaisi.

🤔 Alkuun minulla meni jonkin verran aikaa hahmottaa kaikkia Peto-asiakkaita ja vielä lopussakin osa sivuhenkilöistä menee minulla sekaisin. Pidin kuitenkin kovasti siiä, miten jännitettä luotiin ja pidettiin yllä – loppumetreille asti leijuu ilmassa kysymys, keneen voi oikeasti luottaa. Puhutteleva on myös lyhyt kohtaus, jossa Zeta kuulee isänsä tuntemuksia pelaamisestaan; vanhemmat rakastavat lastaan ja tekevät senhetkisillä tiedoilla parhaat mahdolliset ratkaisut, joskin usein ratkaisujaan ja itseään epäillen. Näistä pienistä elementeistä luen itse kritiikkiä ja herättelyä pelaamisharrastuksen suhteen, vaikka pääpaino onkin Peto-keskuksessa ja sieltä pakenemisessa.

🖍 Mari Luoman mustavalkokuvat rytmittävät tarinaa ja virittävät jännittynyttä tunnelmaa vielä lisää. Kuvat ovat erittäin ilmeikkäitä ja ylläpitävät Pedon maailmaa – mustanpuhuvat, liki jättimäiset jätit, jotka hakevat lapsia kotoaan tai Pedon asiakkaiden yleensä melko pelokkaat tai hämmentyneet ilmeet osoittavat Pedon olevan vakava paikka. Kuvat ovat pelkistettyjä, mutta puhuvat paljon: suosikkikuvani on kuva takaapäin kuvatusta Zetasta säilytyslokeroiden edessä – vaikka hänen kasvojaan ei näy, tunnelma välittyy kuvasta pikkurillin asennosta alkaen.

❣️Aion tutustuttaa oppilaani ehdottomasti Zetaan ja odotan innokkaasti mahdollista jatko-osaa. Tässä on erittäin varteenotettava vaihtoehto ääneen luettavaksi kirjaksi, jonka myötä on mahdollista keskustella myös todella tärkeistä aiheista. Järkevän pelaamisen tasapaino ja aidot, vastavuoroiset ihmissuhteet ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpiä teemoja, kun virtuaalitodellisuus yrittää väliin omine tarkoitusperineen. Olen taipuvainen toteamaan, että kuten kirjassakin osoitetaan, yhdessä tehden ja toisin luottaen on mahdollista selviytyä vaikka mistä.

ISBN: 978-952-341-707-6 Julkaisuaika: 15.10.2022Kansi: Samppa RantaIkäsuositus: 9-12 Kirjastoluokka: L 84.2 / Sivut: 160 s. / Mitat: 14,5 × 21 cm / Sidos: sid. Osasto:

Hinta: 19,90 26,50