Pirkko Arhippa

Pirkko Arhippa

Pirkko Arhippa (oikealta nimeltään Pirkko Syynimaa) on syntynyt 15.2.1935 Rautavaarassa. Hänen uransa jännityskirjailijana on yksi Suomen pisimpiä; hän on julkaissut yhteensä 33 jännitysromaania, sekä lukuisia muita teoksia muilla tekijänimillä. Esikoisdekkarinsa Murha on sydämen asia Arhippa julkaisi vuonna 1968.

Pirkko Arhipan jännitysromaaneiden keskeisiä tunnusmerkkejä ovat perinteinen dekkarirakenne ja sujuva kerronta, eloisa ja samaistuttava arjen kuvaus sekä ajankohtaisiin aiheisiin pureutuvat teemat. Hän on käsitellyt kirjoissaan työttömyyttä, perheväkivaltaa, lasten hyväksikäytön vaikutuksia, luonnonsuojelua ja eläimiin kohdistuva julmuutta, alkoholismia, homoseksuaalisuutta, ikääntymistä ja vanhusten asemaa.

Ensimmäisten dekkarien päähenkilö on turkulainen komisario Erkki Saarto. Sen jälkeen tunnetuimpia päähenkilöitä kirjoissa ovat olleet siivooja Helena Aronen, työtön naantalilainen merkonomi Pia Pohjakallio ja Turkuun asettunut komisario Varpu Ahava – Kipunuorassa (2010)
tutkimukset aloittaa jo Ahavan nuorempi kollega Tiia Vuoristo. Tavallista Arhipalle on myös, että eri päähenkilöt vierailevat toistensa ”sarjoissa”. Uusimmassa syksyllä 2011 ilmestyvässä Polku pimeään -dekkarissa palataan Sysmään ja tavataan jälleen asianajaja Pauliina Kivikoski, joka on tuttu romaanista Kyyn punainen maito (2006).

Pirkko Arhippa on julkaissut teoksia useilla muillakin tekijänimillä, joista yksi tunnetuimmista on Marja Orkoma. Orkoman nimellä hän on kirjoittanut useita kuvitteelliseen Satakielilaaksoon (joka on kuin Naantali) sijoittuvia viihderomaaneja, mm. Ruuturouva -, Muuttolintu – ja Eläinasema Satakieli -sarjat. Viimeisin sarja kertoo kolmekymppisestä, Ranskasta Satakielilaaksoon muuttaneesta Anu Matilda Untisesta.

Pirkko Arhippa on saanut kirjallisesta työstään lukuisia palkintoja: mm. Vuoden Tuikku -palkinnon vuonna 2002, Naantalin kaupungin taidepalkinnon vuonna 2002 ja Suomen Dekkariseuran Hornanlinna-kunniakirjan vuonna 2005, jonka perusteluissa todettiin seuraavasti:

”Käsittelemällä ajankohtaisia teemoja ja säilyttämällä otteen ihmisten arkitodellisuuteen Pirkko Arhippa on luonut kirjoissaan elävää ajankuvaa suomalaisen yhteiskunnan muutoksista viime vuosikymmeninä. – Sävykkäät henkilöhahmot, joille Arhippa on rakentanut uskottavia, kirjasta toiseen jatkuvia elämäntarinoita, ovat tulleet lukijoille läheisiksi ja tutuiksi. Kuvaamalla terävästi suomalaista arkielämää ja ottamalla sen ilmiöihin kantaa naisten näkökulmasta Pirkko Arhippa on ollut myös kannustava esikuva suomalaisille naisdekkaristeille.”

Kirjat