Tuula T. Matintupa

Tuula T. Matintupa

Tuula T. Matintupa on syntynyt 25.1.1950 Kauhajoella, mutta asuu nykyisin Lempäälässä. Hän on ammatiltaan opettaja ja julkaissut kirjallista tuotantoa vuodesta 1993. Hänen esikoisteoksensa oli nuortenromaani Hullu vuosi. Nuortenromaanien lisäksi Matintupa on kirjoittanut fantasiaromaanin Tuulen kalastajat (2002) ja yksitoista jännitysromaania, joista Piippo-sarja on kaikkein tunnetuin.

Ensimmäisen kerran persoonallinen rikosylikonstaapeli Aleksanteri Piippo esiintyi dekkarissa Piippo ja mies Marokosta, joka ilmestyi vuonna 1999. Matintuvan dekkareita on kiitetty kielen sujuvuudesta, huolellisesta ja jouhevasta juonen kehittelystä sekä eloisasta arjen ja ihmissuhteiden kuvauksesta. Matintupa sanoo kirjoittavansa sellaisia dekkareita, joita itsekin haluaa lukea. Hänen kirjoissaan on railakasta huumoria, joka auttaa käsittelemään vaikeitakin aiheita.

Matintuvalle itselleen tärkeitä kirjailijoita ja kirjoja ovat Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen, Axel Münthen Huvila meren rannalla, Tolkienin Taru sormusten herrasta ja Isabel Allenden koko tuotanto. Matintupaa on sanottu Leena Lehtolaisen hengenheimolaiseksi: ”Niin Matintupa kuin Lehtolainenkin käyttävät vanhoja kaavoja, joihin he lisäävät ripauksen tuoretta näkökulmaa. Juuri sillä tavalla syntyy mielenkiintoisia dekkareita.” (Ruumiin kulttuuri 4/1997.) Tuula T. Matintupa on saanut Alajärven kaupungin kulttuuripalkinnon vuonna 1997, ja vuonna 2003 hänet palkittiin Kuvastaja-palkinnolla vuoden parhaasta fantasiakirjasta.

Kirjat